První dětské vzpomínky Aneb 5 nápadů, jak si uchovat památku na vaše miminko

IMG_5702_small

Je to klišé, ale je pravdivé: “Děti rostou jako z vody.“ Než se nadějeme, slavíme s nimi první rok života. Z miminka se stane batole, co musíme odchytit, abychom ho mohli “opusinkovat”. Já vím, taky jsem chtěla, aby se synek už přetáčel na bříško, sedal si, papal mrkvičku, říkal máma, ukazoval si na nosánek. Ale na druhou stranu, taková ta malá ťuťu ňuňu miminka budou jen chvíli. Jeho vývoj nezastavíte, ale co si alespoň uchovat první dětské vzpomínky?

V článku vám přinášíme hned pět tipů, jak si uchovat dětské vzpomínky. Buď si je můžete na památku nechat vy, anebo je později (nejčastěji v 18 letech) věnovat vaší ratolesti jako dárek.

1) Rodinné focení

Zdaleka se nemusí jednat o tolik oblíbené newborn focení, které proběhne do 14 dnů od porodu. A už vůbec nemusíte mířit za profesionálním fotografem, kam někdy bývá oříšek nahnat celou rodinu. Zahrajte si na fotografy a vytvořte si originální fotografie vašeho miminka přímo doma. Postačí vám k tomu nakojené dítě, několik rekvizit a smartphone s lepším foťákem. Jako stativ můžete využít hromádku knih. Rekvizity volte podle ročního období, využijte plodů ze zahrádky, spadeného listí na dvorku a hraček vašeho kojence.

Pěkným tématem a vzpomínkou bývá decentní kojící fotka. Nic nemusí být vidět, vše je jen naznačeno. Mamince doporučujeme si vzít jednoduché šaty a na krk zavěsit kojící korále, které dítko uklidní. Korále z Mimijo jsou navrženy tak, aby vypadaly jako šperk pro ženu a zároveň plnily funkci kojících korálků.

DSC_1374

2) Fotokniha či fotoalbum ze života dítěte

Máte hromadu fotek z bodu jedna? Pak se pusťte do další fáze uchování si vzpomínek na vaše malé miminko. Vytvořte si vlastní fotoknihu. Na trhu existuje řada firem, které nabízí online nástroje, kam vložíte fotky, a následně je v předpřipravených šablonách umísťujete na jednotlivé stránky a připisujete k nim text.

Pokud se vám do knížky z nějakého důvodu nechce, nic se neděje. Není nic jednoduššího než koupit album na fotografie a všechny tam zastrkat.

3) Krabička vzpomínek

Dětské vzpomínku nemusíte zachytávat pouze staticky na fotkách. Mezi památku na dětství patří i první usínaček, ostříhané vlásky či vypadnutý zoubek. Toto všechno jde uložit do stylové krabičky, které se říká krabička vzpomínek. Krabička může být dřevěná, plastová či dokonce proutěná. Můžete na ni nalepit jméno vašeho dítěte. Fantazii a vaší zručnosti se meze nekladou. Jeden z návodů jak na to si přečtěte na webu Lamuse. Pokud si nevěříte, anebo nejste tak manuálně zruční, krabičku na dětské vzpomínky můžete i koupit.

4) Knížka vzpomínek

Tento tip kombinuje předchozí body - fotografie a některé předměty z dětství. Akorát je nebudete umísťovat do krabičky, ale aranžovat do knížky. Opět platí, že si knížku vzpomínek můžete vytvořit sami dle vaší libovůle, anebo zakoupit již předchystané knížky.

V prvním případě vám stačí tlustý sešit s tvrdými deskami a bílými stranami. Sem můžete zapisovat důležité milníky v životě miminka, lepit fotografie a pramínek vlásků. Taky lze využít klasických dopisních obálek, do těch něco vložit a obálku jednou stranou přilepit do sešitu.

Nejste-li tolik kreativní, vyberte si na trhu z řady knížek, kam jen vepisujete text do předchystaných kolonek. Nám na Mimijo se líbí Prckův deník.

5) Sádrový odlitek nožičky či ručičky

Co si dát na stěnu tak trochu netradiční obrázek vašeho dítěte? Udělejte si odlitek dlaně nebo šlapky ze sádry a ten zarámujte. Doporučuje se s tvorbou této dětské vzpomínky dlouho neotálet. Čím je dítko starší, tím je mrštnější a hůře se vám bude odlitek vytvářet. Zkuste to, když dítě spí. Sádrové odlitky se vám nelíbí? Pak můžete zvolit pouze barevný otisk nožičky či dlaně na papír, který následně zarámujete.

Jak vidíte, existuje celá řada možností, jak uchovávat dětské vzpomínky. Ale nezapomeňte na jednu věc: “Nebuďte jen cvakači jedné fotky za druhou, občas ten foťák nechce doma a jen dítko sledujte. Užívejte si společné chvíle, protože čas hraje proti nám.”

Maminky, uchováváte si vzpomínky na první roky života dětí? Co jste zvolily? Inspirujte vašimi nápady další maminky, dejte tipy do komentáře.