Rozhovor se zakladatelkou značky Mimijo: “Chtěla jsem, aby maminky byly na sebe pyšné a slušelo jim to.”

DSC_2278

Ksenia Dubrovina je autorkou projektu Mimijo. Své "druhé dítko" začala budovat na rodičovské dovolené. V jejich rukách tak začaly vznikat první hravé a bezpečné kousátka, kojící korále či hradičky pro miminka. O tom, kde a proč se Ksenia objevila v České republice, kdo ji přivedl na myšlenku vlastního e-shopu a jak se navrhují designová kousátka pro děti, je tento rozhovor.

Ksenio, ty jsi původem z Petrohradu. Co tě přiválo k nám do České republiky?
Do ČR mě přivedla maminka. To ona se zamilovala do České republiky s její různorodou přírodou a středověkou architekturou. Dokonce ji vaše země uchvátila natolik, že v téměř 50 letech začala studovat češtinu na Karlově univerzitě v Praze. Pro mě je má maminka ztělesněním odvážné a silné ženy, která se nebojí jít za svým snem! Můj vzor a příklad.

Když se maminka rozhodovala usadit v Praze, já jsem zrovna dokončovala vysokou školu se zaměřením na novinařinu. Byla jsem plna chuti skočit do nového dobrodružství. Asi to mám po mamince. :D Koupila jsem jednosměrnou letenku a bylo to. Uteklo to rychle, v Praze jsem už deset let.

Musím říci, že takovou cestu do ČR jsem neočekávala. Musela to být velká změna po životě v Petrohradu. Co tě nejvíce překvapilo na životě v České republice?

Toho je! Fascinovalo mě, že zdejší MHD jezdí na čas, to jsem u nás neznala. Taky mě mile překvapila cena piva. A v neposlední řadě si pořád nemůžu vynachválit české počasí. V porovnání s Petrohradem je tady minimálně o 50 % slunečněji. Sluníčko mám moc ráda a myslím si, že značně ovlivňuje náladu jedince. Petrohrad samozřejmě miluji, má své severskou kouzlo a skandinávskou atmosféru. Ale to slunce dělá hodně. Tady v ČR si můžeš vzít tričko někdy i v listopadu a v březnu už jdeš zase na lehko. Hodně mě to nabíjí. A to i pracovně.

To věřím! Ale obraťme list na tvůj projekt. Ty jsi maminkou malého Grišky a do toho ještě vedeš obchod Mimijo, který jsi založila na mateřské dovolené. Byl to Griška, který tě inspiroval k tomu, abys podnikala?
Ano, ano, za Mimijo hledejte mého synka a samozřejmě tak nějak celkově mou rodičovskou dovolenou. Jsem od přírody takový ten typ člověka, co pořád něco musí vymýšlet a chvíli neposedí.

Přiznám se, že mateřská byla pro mě velká změna v životě. Ostatně pro kterou prvorodičku to tak není! Ze začátku jsem se snažila svou novou roli přijmout a být na 100 % pouze maminkou. Ale nešlo to, chtělo to změnu tak, abych mohla být tou spokojenou maminkou. A když je spokojená maminka, bude i spokojené miminko. Tím jsem se řídila a stále to mám na paměti i v produktech na Mimijo.

Když to shrnu. Podnikavost jsem měla v krvi (asi po mamince), no a pak jsem se na rodičovské nudila. Byl čas na tvoření něčeho nového. Tak jsem jej využila.

DSC_1930

To sama dobře znám a vím, že hodně projektů žen vznikne právě s příchodem dětí. U tebe na Mimijo všechno začalo kojícími korálky. Proč se ti nelíbily ty, co jsou aktuálně na trhu? Co jim chybělo?
Většina kojících korálků na českém trhu je až příliš barevných. Na první pohled je patrné, že ta věc byla stvořena čistě pro miminko. Ale já jako žena jsem měla jinou představu - přála jsem si, aby korále byly především stylovým doplňkem pro maminku, aby je mohla nosit jako šperk i po skončení kojení.

Co si budeme povídat, miminku je vesměs jedno, do čeho bude kousat a za co bude tahat během kojení. Já si myslím, že mamince by to primárně mělo slušet. Chci, aby maminka byla sama na sebe pyšná, že je ženou. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na bezpečnost dítka.

To je moc hezká vize a myšlenka. Podívejme se blíže na tu bezpečnost kojících korálů. Úplně slyším starší generaci, jak říká: “Proboha, to je nebezpečné pro miminko!” Na Mimijo používáte silikon, je to právě z tohoto důvodu?
Ano, to je častá a vcelku pochopitelná věta nejenom starší generace. Ono je to dáno i tím, že v současnosti je trh zaplaven tímto typem produktů pro miminka. O toto zboží je totiž mezi maminkami velký zájem. Bohužel řada výrobců to vnímá jako rychlý přivýdělek na doma, například na rodičovské dovolené. Ve výsledku se tak nezajímají o nějaké certifikáty bezpečnosti a nakupují tak komponenty pro výrobu z Aliexpressu. Neříkám, že to je tak schválně, že chtějí jen ušetřit. Ono to někoho možná ani nenapadne řešit. Ovšem to neznamená, že je to dobře. Vždyť tady jde především o bezpečí toho miminka!

Náš dodavatel komponent nám nabídl testy, které jsou schválené pro EU a USA. Jenže to mně nestačilo, chtěla jsem mít 100% jistotu, že výrobek nebude z toxických materiálů ani jinak závadný. Proto jsme nechali testy provést přímo v ČR. Jednalo se o chemické, mechanické a další testy na normy týkajících se hraček pro děti do 3 let. Námi získané certifikáty v ČR jsou tak platné pro celou EU, což dává možnost rozšířit obchod do dalších zemí.

Maminky, mějte na paměti, že třeba takový klip na dudlík si dítko dá do pusy, silikonové kousátko hryže při růstu zoubků, vyhledejte si prosím certifikovaného výrobce v ČR. Jen tam máte 100% garanci kvality, v ostatních případech to může být sázka do loterie, kde jde o zdraví vašeho miminka.

Takže nemůže dojít k roztržení provázku a dítko si tak ublížit?
Ne, to není možné. A dokazují to i úspěšné výsledky mechanických zkoušek na tahacím stroji ve Zlínském testovacím institutu. Vždy záleží na technice vázání a materiálu šňůrky, která je použitá ve výrobku. Například my na Mimijo používáme nylonovou šňůrku, která je sestavená z tisíce vláken, takže ji v žádném případě nejde roztrhnout. Nevadí ji ani namočení do vody, zmoknutí… Tyto celosilikonové korále a kousátka tak lze umýt nejenom pod tekoucí vodou, ale dokonce i v myčce.             

Co vidím na e-shopu, tak pouze u kojících korálků nezůstalo. Na Mimijo si mohou maminky zakoupit silikonová kousátka, náramky, hrazdičky, řetězy či klipy na dudlík. To vše navrhuješ ty?
Ano, produkty jsou z mé hlavy. Strašně mě to baví, celý ten proces od nápadu až po realizaci designu. Cítím se jako malá holka, která si hraje na návrhářku. :) Inu splněný dětský sen. Hrozně mě dobíjí zpětné reakce od našich zákaznic. Dodnes mám ve vzpomínkách akce naživo, kde nám některé paní říkaly, že dorazily na akci jen kvůli nám. No a druhý den jsem na krku těch žen viděla naše kojící korále. To člověka tak zalije pocitem štěstí a chutí nadále tvořit.

Moc ti rozumím. Co slýchám od maminek ve svém okolí, tak zejména ta silikonová kousátka jsou dneska hodně populární. Obvykle mají hned několik funkcí. S čím vším mohou miminku pomoci?
Na Mimijo máme taky tato multifunkční kousátka pro miminka, obvykle mají dvě až tři funkce a všechny jsou popsané v popisku zboží. Ale když to shrnu, tak:

  • kousání hračky uvolňuje napětí v čelisti daného miminka, méně ho pak bolí prořezávání mléčných zoubků,
  • dále kousání spouští slinění, což je skvělá prevence proti zubním kazům,
  • díky navrženým bukovým kroužkům kousátko chrastí a dává tak miminku nový podnět ke zkoumání. Uklidní ho to podobně jako třeba bílý šum.

DSC_1375

Toto je současnost projektu Mimijo. Jistě máš ale nějaké další plány, kam bys chtěla projekt posunout? Prozradíš nám některé z nich? 

Jako asi všichni podnikatelé i já mám hromady nápadů a plánu, ale málo času. :) Prioritou je rozšiřování velkoobchodní sítě. Začínali jsme jako maloobchod, ale poslední dobou nám začíná převažovat právě ten velkoobchod, tak to chci stabilizovat a dát tomu systém.

Dále rozšiřuji sortiment. V současnosti pracujeme na dvou úplně nových produktech. Nechci prozrazovat, o co přesně půjde. Jen napovím nedočkavým maminkám, že ten první by měl způsobit malou revoluci mezi produkty této kategorie. A ten druhý by Mimijo měl zařadit mezi výrobce něčeho, co snad ani není otázkou: “Mám to koupit miminku?” Prostě to miminko potřebuje,  konec, tečka.

V neposlední řadě Mimijo míří do zahraničí a hodláme obrážet mezinárodní veletrhy. V únoru 2020 budeme mít vlastní stánek v Norimberku na Spielwerenmesse, největší světové výstavě v hračkářském oboru. A pak se chystáme do Polska. Držte nám palce a klidně se stavte nás pozdravit, když budete mít cestu kolem. Rádi si poslechneme váš názor, vždyť především na něm nám při výrobě záleží.

Spokojená maminka = Spokojené miminko

Z maminky Ksenie přímo číší klid a nadšení, s jakým se vrhá do práce na Mimijo. A nejinak je tomu u syna Grišky, který otestoval maminčiny výrobky na vlastní kůži, anebo spíš zoubky? :) Všemu pak vévodí české slunečné počasí a na čas jezdící MHD. To se to pak jezdí po obchodech. :D

Maminky, máte doma kojící korále, které byste donosily jako šperk i po skončení kojení? Anebo jsou jen pro miminko? Pochlubte se nám dolů do komentářů.